8 Nisan 2015 Çarşamba

MMORPG (Devasa çok oyunculu çevrimiçi rol yapma oyunu)

        Bu oyun türü, çok sayıda oyuncunun bilgisayarlarından veya oyun konsollarından internete bağlanarak birlikte oynadığı, oyun esnasında çeşitli karakterlere büründüğü devasa video oyunu olarak tanımlamak mümkündür. MMORPG'lerde oyuncuların seçtikleri ya da oluşturdukları karakterler tamamen fantezi ürünüdür ve oyuncuların oyundaki ırkları ve diğer kimlik bilgileri bazı istisnalar dışında gerçeği yansıtmaz. Karakterin kontrolü tamamen oyuncuya aittir. Bu tür oyunlara örnek vermek gerekirse; World of Warcraft, Knight Online, Silkroad Online, Ultima Online gibi ilgi gören oyunlar gösterilebilir.


Karakterlerin sınıflandırılması

Oyun içerisinde, gerçek oyuncuların kontrolünde olan yaratıklardır. Bunlara genel olarak character (karakter) veya kısaltılarak char (Türkçe'de çar) denir. Bu karakterler genelde 4'e ayrılır (bazı oyunlarda 6) ve hepsinin işlevi farklıdır.

Tanking Classes:(Tank- koruyucu) Yakın mesafede dövüşen, düşmanın kendisine saldırmasını sağlayan, genellikle kalkan kullanan, hasara dirençli, yaşam enerjisi yüksek karakterdir. Bu karakterin amacı düşmana ilk olarak saldırmak, düşmanı şaşırtmak ve yeteneklerin kendi üzerinde kullanılmasını sağlayarak diğer karakterlere düşmanı rahat bir şekilde öldürme fırsatını vermektir.

Melee Classes: (Yakın dövüş yapan) Düşmanla yakın mesafede direkt olarak savaşırlar. Bir kısmı savaççı ya da paladin gibi plaka zırh giyer ve hasara oldukça dirençlidirler. Kılıç, balta, hançer vb yakın dövüş silahları kullanırlar.

Caster Class:(büyü ile hasar veren)  Mage, Warlock, Chanter gibi büyü yapan ruhani, sihirli karakter türlerinin genel adıdır. Genellikle kumaştan yapılma cübbeler giyerler, asa ve kitap kullanabilirler ancak yakın mesafe savunmaları çok zayıftır. Bu yüzden amaçları, düşmanı kendisine yaklaştırmamak, dondurmak, şaşırtmak, düşmana biçim dönüştürmek gibi farklı ve kendini korumaya yöneliktir. Çoğu düşman onlara ulaşamadan ölür.

Ranged DPS: (uzaktan hasar veren) Hemen hemen tüm caster classlar aynı zamanda ranged 
dpstirler. Ancak ranged dpsler genellikle düşmana büyü hasarı yerine fiziksel hasar verirler ve oyunda adc( atak hasar taşıyıcı) olarak da adlandırılabilirler. Ranged dpslerin genel amacı düşmana uzaktan hasar vermek ve düşmanla asla yakın pozisyona girmemektir. Düşmanı kendinizden uzak tutabildiğiniz sürece ranged dpslerin karşısında kimse duramaz.

Healing Classes: (İyileştirme büyüleri yapan) İşleri, savaşan diğer oyuncuları bilhassa tankları ve ranged dpsleri iyileştirerek, onları kalkanlar ve özel güçlerle donatarak hayatta kalmalarını sağlamaktır.


      Genel hatlarıyla MMORPG türü oyunlarda bu tür karakterler yer almaktadır. İlginize, zevkinize ve yeteneklerinize göre size uygun karakteri seçip bu maceraya ortak olabilirsiniz.

YENİ BİR SPOR DALI: E-SPOR

       
        Sanal ya da dijital spor olarak tanımlanan bu alan, fiziksek ve zihinsel becerilerin sergilendiği bir ortamdır. E-sporda oyuncular, yoğun ilgi gören çevrimiçi bilgisayar oyunlarında lisanslı olarak kurdukları takımlarla mücadele etmektedirler. Diğer spor dallarında olduğu gibi bu mecrada da takımlar, kendi ülkelerinde lig usulü maçlar yaparlar. Bu maçlar sonucunda birinci olan takımlar, dünya genelinde yapılan bir organizasyonla şampiyonlar ligi şampiyonu olmak için mücadele verirler. E-sporcu olan oyuncular, takımının aldığı reklam gelirlerinden ve yer aldıkları turnuvalardan ciddi paralar kazanmaktadır. İlk olarak Kore'de başlayan ve büyük ilgi gören e-spor, şimdilerde Amerika, Avrupa, Çin, Kore, Rusya ve Türkiye'de yeni bir spor dalı olarak faaliyet göstermektedir. Türkiye'de e-sporun ilk adımlarını atan ve dünyada da bu alana yönelen ilk spor klübü olma özelliğini taşıyan Beşiktaş Spor Klübü'dür.  Ocak ayından itibaren Beşiktaş Spor Klübü e-spor alanına yönelmiştir. Dünyada en çok ilgi gören ve e-sporun en fazla yapıldığı oyun olan League of Legends oyunuyla sektöre atılmıştır.  Riot Games, Gnctrkcll ve Coca-Cola Zero işbirliğiyle Türkiye'nin ilk profesyonel e-spor ligi olan League of Legends Şampiyonluk Ligi'nde toplam 8 takım mücadele etmektedir. Beşiktaş Spor Klübü oyun sektörüne yönelerek marka değerini daha da arttıracak ve tanınacaktır.

    Lisanslı e-sporcu olabilmek için;

1- İl Spor Müdürlüğü'ne gidip Ferdi Tescil Fişi ile Sağlık Raporu ve 2 adet vesikalık fotoğraf teslim etmelisiniz. Ayrıca İl Sağlık Müdürlüğü'ne gittiğiniz zaman Dijital Oyunlar Lisansı başvurusunda bulunduğunuzu belirtin.

2- Ferdi Tescil Fişi bilgisayarda doldurulmalıdır. Yaşınız 18'den küçük ise şayet Ferdi Tescil Fişi'nin sol tarafında yer alan Veli İzin Belgesi kısmına yasal velinize (Anne – Baba) imza attırmanız gerekiyor.


3- Sağlık Raporu almak için en yakın Devlet Hastanesi'ne veya Sağlık Ocağı'na gidin ve Sağlık Raporunuzu neden almak istediğinizi sordukları zaman, "Dijital Oyunlar Branşı için Lisans Çıkaracağım" deyin.

DİJİTAL DÜNYA:SANAL OYUNLAR

        Teknolojinin her geçen gün gelişmesine paralel olarak ayak uyduran dijital oyunlar, tüm dünyada büyük bir sektör haline geldi. Öyle ki her yaştan, her cinsiyetten insan, evde, işte, seyahatlerde oyun oynar hale geldi. Cep telefonlarının da gelişmesiyle birlikte oyun sektörü üretimlerinde, insanların oyun tüketimine yetişemez oldu. Durum bu hale gelince, internetin hayatımıza girmesiyle başlayan sanal dünyaya olan bağımlılığımız, dijital oyunlarla son evresine ulaştı eleştirileri yapılmaya başlandı. Özellikle çocukların ve gençlerin ilgi gösterdiği bu ortam, ebeveynleri tedirgin hale getirdi. Anne-babalar, çocuklarının sanal dünyanın fantazisine kapılıp gerçek dünyadan uzaklaşacağını ve asosyel bir birey olacağı korkusunu yaşamaya başladı. Tabii ki sanal dünyanın ve dijital oyunların insanlar üzerinde böyle bir etki yarattığı bilinen bir şey. Ancak bu sanal dünyadan mantıklı şekilde yararlanıldığında, insanlara sağlıklı etkileri olacağı görüşündeyim. Bu yüzden bu yazımda, sürekli eleştirilen sanal oyunların olumsuz etkilerinden çok, olumlu etkilerine değineceğim.

      Kitap okumanın insanın hayal dünyasını genişleteceği, kelime haznesini arttıracağı, konuşmayı akıcı hale getirebileceği gibi birçok düşünceye kesinlikle katılıyorum. Bunun yanında sanal oyunlarında böyle etkileri olabileceği düşüncesindeyim. Sanal oyunlarda genellikle amaç, oyunun sonuna ulaşmak ya da seviyenizi yükseltmektir. Bu aşamaları geçebilmek için bazı hamleler ve yetenekler sergilemeniz gerekmektedir. Her oyun kendi içinde belli kurallar ve stratejiler barındırır. Oyunda ilerleyebilmek için bu stratejileri doğru anlamak ve uygulamak gerekir. Oyun esnasında karşılaştığınız engelleri aşabilmek için hangi hamleyi ne zaman yapmanız gerektiğini ayrıntılı olarak düşünürsünüz. Bu düşünceyi gerçekleştirirken devamında ne olacağını gözünüzde canlandırır ve sonunu görürsünüz. Daha sonra kafanızda canlanan görüntüyü uygular ve başarıya ulaşırsınız. Tüm bunlar anlatırken uzun gibi görünebilir ancak saniyeler içerisinde gerçekleşir. Bunlar olurken beyin hızlı kararlar ve refleksler gösterir. Sanal oyunlarda yaşadığımız bu durumu, gerçek hayatta da uygulayabilirsek olay çözümlemelerinde başarıya ulaşabiliriz. Ayrıca oyunlar belli kurallar çerçevesinde oynanır. Eğer oyunda gelişmek ve ilerlemek istiyorsanız bu kurallara uymak zorundasınızdır. Bu durumda ciddi bir disiplin ve sabır gerektirir. Zaman içinde bu alışkanlığı kazandığınızda oyunlarda başarılı olduğunuzu görürsünüz. Gerçek hayatınızda da bağdaştırdığınızda amacınıza ulaşmak için önünüze koyulan kurallar sıkıcı ve zor gelmekten çıkacaktır. Ancak yukarıda da bahsettiğim gibi sanal oyunlarda bu bakış açısını kullanmalı ve mantıklı şekilde yararlanmalısınız. Sanal oyunlara ayırdığınız vakti doğru hesaplamalı, belli bir saatten sonra zararlı olacağını, karşılamak istediğiniz zevk ihtiyacını tadında bırakmalı, bağımlı hale gelmemelisiniz. Bu şartları sağladığınız sanal oyunlar bağımlılık olmaktan çıkıp size aşırı zevkli gelen ve yaratıcılığınızı arttıran bir deneyim haline gelecektir.