8 Nisan 2015 Çarşamba

MMORPG (Devasa çok oyunculu çevrimiçi rol yapma oyunu)

        Bu oyun türü, çok sayıda oyuncunun bilgisayarlarından veya oyun konsollarından internete bağlanarak birlikte oynadığı, oyun esnasında çeşitli karakterlere büründüğü devasa video oyunu olarak tanımlamak mümkündür. MMORPG'lerde oyuncuların seçtikleri ya da oluşturdukları karakterler tamamen fantezi ürünüdür ve oyuncuların oyundaki ırkları ve diğer kimlik bilgileri bazı istisnalar dışında gerçeği yansıtmaz. Karakterin kontrolü tamamen oyuncuya aittir. Bu tür oyunlara örnek vermek gerekirse; World of Warcraft, Knight Online, Silkroad Online, Ultima Online gibi ilgi gören oyunlar gösterilebilir.


Karakterlerin sınıflandırılması

Oyun içerisinde, gerçek oyuncuların kontrolünde olan yaratıklardır. Bunlara genel olarak character (karakter) veya kısaltılarak char (Türkçe'de çar) denir. Bu karakterler genelde 4'e ayrılır (bazı oyunlarda 6) ve hepsinin işlevi farklıdır.

Tanking Classes:(Tank- koruyucu) Yakın mesafede dövüşen, düşmanın kendisine saldırmasını sağlayan, genellikle kalkan kullanan, hasara dirençli, yaşam enerjisi yüksek karakterdir. Bu karakterin amacı düşmana ilk olarak saldırmak, düşmanı şaşırtmak ve yeteneklerin kendi üzerinde kullanılmasını sağlayarak diğer karakterlere düşmanı rahat bir şekilde öldürme fırsatını vermektir.

Melee Classes: (Yakın dövüş yapan) Düşmanla yakın mesafede direkt olarak savaşırlar. Bir kısmı savaççı ya da paladin gibi plaka zırh giyer ve hasara oldukça dirençlidirler. Kılıç, balta, hançer vb yakın dövüş silahları kullanırlar.

Caster Class:(büyü ile hasar veren)  Mage, Warlock, Chanter gibi büyü yapan ruhani, sihirli karakter türlerinin genel adıdır. Genellikle kumaştan yapılma cübbeler giyerler, asa ve kitap kullanabilirler ancak yakın mesafe savunmaları çok zayıftır. Bu yüzden amaçları, düşmanı kendisine yaklaştırmamak, dondurmak, şaşırtmak, düşmana biçim dönüştürmek gibi farklı ve kendini korumaya yöneliktir. Çoğu düşman onlara ulaşamadan ölür.

Ranged DPS: (uzaktan hasar veren) Hemen hemen tüm caster classlar aynı zamanda ranged 
dpstirler. Ancak ranged dpsler genellikle düşmana büyü hasarı yerine fiziksel hasar verirler ve oyunda adc( atak hasar taşıyıcı) olarak da adlandırılabilirler. Ranged dpslerin genel amacı düşmana uzaktan hasar vermek ve düşmanla asla yakın pozisyona girmemektir. Düşmanı kendinizden uzak tutabildiğiniz sürece ranged dpslerin karşısında kimse duramaz.

Healing Classes: (İyileştirme büyüleri yapan) İşleri, savaşan diğer oyuncuları bilhassa tankları ve ranged dpsleri iyileştirerek, onları kalkanlar ve özel güçlerle donatarak hayatta kalmalarını sağlamaktır.


      Genel hatlarıyla MMORPG türü oyunlarda bu tür karakterler yer almaktadır. İlginize, zevkinize ve yeteneklerinize göre size uygun karakteri seçip bu maceraya ortak olabilirsiniz.

1 yorum: