4 Haziran 2015 Perşembe

Oyun Fuarları

Oyunseverlerin ölmeden önce katılmak istediği etkinliklerin başında olan bu fuarlar, her yıl milyonlarca insanı ağırlıyor ve yeni yılda çıkacak bomba oyunların gösterimlerine ev sahipliği yapıyor. Yaklaşık beş gün boyunca bu fuarlar için hazırlanan devasa alanlarda, çıkacak oyunları ilk defa test etme imkanı buluyorsunuz ve biraz şanslıysanız yapımcı ve tasarımcılara denk gelme ihtimaliniz dahi var. Dünya turnuvalarının finallerini ve oyunların ilk sunumlarını izleme ve yeni indie oyunları keşfetme fırsatları sunan bu fuarlar için şehirler de tamamen bir festival alanına dönüşüyor.

Oyun sektörünün en önemli fuarları

1- E3

E3 diğer fuarların aksine sadece basın ve oyun sektöründeki insanlara kapısını açıyor. Los Angeles Convention Center gibi devasa bir yerde gerçekleşen bu fuar, daha önceleri Santa Monica’daydı ama katılımın da artmasıyla burasını uygun görmüşler.
2013 yılında tüm yeni nesil konsollar burada görücüye çıkmıştı. Bunun dışında içinde devasa basın alanları, canlı yayın alanları, tüm yapımcıları ve tasarımcıları bir araya getiren toplantı odaları ve oyun sektöründekilerle bu insanları buluşturan sunum odaları bulunuyor.
Geçen yıl toplam basın ve sektörel katılımcı sayısı 49500 olarak kayıtlara geçmiş. 2015 yılında ise 16 ve 18 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek. Eğer VIP değilseniz üç günlük bilet ücreti olarak 800 dolar ödemeniz gerekiyor.

2- Gamescom

Fuarların içinde en kalabalığı kendisi, toplamda bir gün basın günü, dört gün ziyaretçi günü olarak açık olan Gamescom, 2009 yılından beri yapılıyor ve geçen yıl 88 ülkeden 700 firma sorumlusu ve 6000 gazeteci giriş yapmış. Toplam katılımcı sayısı m 335 bin civarında oluyor.
Bu yıl Gamescom, 5-9 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek. Biletlerin ön satışı bitti, bahar aylarında ikinci kez satışa sunulacak biletler için internet sayfasını takipte kalın mutlaka. Hatta konaklama için de elinizi çabuk tutun, şehirde fuardan bir ay önce bile boş otel bulmak imkansıza yakın. Bilet fiyatları geçen yıl 11 Euro’dan 60 Euro’ya kadar değişiyordu, bu yıl henüz belli değil. Tek günlük ve kombine alma seçenekleri bulunuyor.

3- BlizzCon

Diablo’suyla, World of Warcraft’ıyla, StarCraft’ıyla ve en son Hearthstone’uyla bizi bilgisayar başında tutmayı yıllardır başaran efsanevi Blizzard, 2005 yılından beri bu fuarı düzenliyor ve fuar Anaheim Convention Center’da gerçekleşiyor. Geçtiğimiz yıl katılımcı sayısı 26 bini görmüş, tek bir firma için büyük rakam gerçekten. BlizzCon kapanış konserleriyle de ünlü, geçtiğimiz yıl Metallica’nın sahne aldığı etkinlikte bundan önceki yıllarda yer alan diğer ünlü isimler arasında Foo Fighters, Ozzy Osbourne, Blink 182 ve The Offspring de var.

4- Tokyo Game Show

Tokyo Game Show bu diyarların en popüleri ve Japon marketinin piyasası için de çok önemli. 1996 yılından beri Japonya’nın Chiba şehrinde düzenlenen fuara Capcom, Square Enix, Namco Bandai ve Sony gibi önemli firmaların yanı sıra mobil platform yapımcıları ve irili ufaklı Uzakdoğu firmaları katılım gösteriyor. Japonya’nın cosplay kültürünün cenneti olduğunu belirtmek gerek, en büyük cosplay etkinlikleri bu fuarda düzenleniyor ve dört günlük fuarın son iki gününde dünyanın her yanından ziyaretçiler ağırlanıyor.

5- GameX



Son yıllarda katılımcı sayısıyla epey dikkat çeken GameX, Ortadoğu, Balkanlar ve Afrika’nın en büyük oyun fuarı olarak geçiyor. Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde Aralık ayının ilk haftalarında düzenlenen fuar, 2014 yılında dokuzuncu kez gerçekleşti ve Crytek’ten Joygame’e, NVIDIA’dan ASUS’a önemli firmaların katılımıyla turnuvalara ev sahipliği yaptı.

Oyun bilgisayarı

Gelişen teknoloji oyunları geliştiriyor, oyunlar geliştikçe iyi bir oyun bilgisayarına olan ihtiyaç artıyor. Özellikle güçlü grafiklere sahip oyunları keyifle oynamak için standart bir masaüstü ya da dizüstü bilgisayarın yeterli olmadığı konusunda herkes hemfikir. Peki iyi bir oyun bilgisayarı nasıl toplanır? Bu bilgisayarda hangi bileşenler yer almalıdır? Tüm bu soruların cevabını sırayla vermeye başlayalım.

İyi bir kasa ve güç kaynağı gereklidir

Bilgisayarın işlemcisinden, ekran kartından ve diğer donanımlarından bahsetmeden önce, olayın can damarı olarak nitelendirdiğimiz kasa ve güç kaynağına değinmek gerek. Bilgisayarınızın yüksek oyun performansına sahip olması için öncelikle tüm bileşenlerin serin çalışması, voltaj sıkıntısı yaşamaması gerekiyor. Kasa ve güç kaynağında ucuza kaçtığınız takdirde bilgisayarınızın diğer donanımlarının tam performans çalışamayacağını, hatta zaman içerisinde fiziksel olarak zarar görebileceğini unutmamanız gerek. Donanımları tornavida kullanmadan yuvalarına yerleştirebileceğiniz, çekmeceli kasaları ve en azından 500W güce sahip güç kaynaklarını tercih etmeniz bu noktada çok faydalı olacaktır. Unutmayın, tercih edeceğiniz donanımların gücüne göre güç kaynağını da daha yüksek kapasiteli seçmeniz mutlak gerekliliktir.

Anakart

Güçlü bir oyun bilgisayarını orta seviye bir anakartla da, üst düzey bir anakartla da kurabilirsiniz. Orta seviye anakartlar iyi bir kasaya yerleştirilip güçlü bir güç kaynağına bağlandığı takdirde, tüm bileşenleri rahatlıkla yönetir. “Peki o zaman neden üst düzey anakart alalım?” diye soracak olursanız, ekstra teknolojileri göz ardı etmeyin deriz. Güncel üst düzey anakartlar, ister AMD ister Intel işlemcileri destekliyor olsun, gerek hız aşırtma imkanları, gerekse dahili donanımsal ve yazılımsal özellikleriyle fark yaratıyor. İyi bir anakart tercih etmek aynı zamanda geleceğe yatırım yapmanızı sağlar. Bugün 2.000TL civarında bir bilgisayarı iyi bir anakart üzerine kurduğunuz takdirde, 2-3 sene sonra RAM’leri, sabit diskleri, ve ekran kartınızı yükseltme imkanına kesinlikle sahip olacaksınız. Belki işlemci teknolojileri geliştikçe soket tarzı değişiyor olabilir ama, ekran kartlarının, sabit disklerin ve RAM’lerin daha uzun süreler boyunca aynı veri arayüzlerini kullanacağını biliyoruz. İyi anakart tercih etmek demek tüm donanımların daha verimli çalışması gerek, iyi anakart demek geleceğe yatırım demek.

Önemli noktalardan biri: işlemci

İyi bir anakartın geleceğe yatırım olduğunu söyledik. Bu yatırımın maalesef işlemci yükseltme konusunda fazla etkili olmadığını da belirttik. Bu bilgiler doğrultusunda siz siz olun, işlemcinizi olabildiğince üst seviyeden tercih etmeye çalışın. Örneğin bir Intel Core i5 işlemci almaya karar verdiyseniz, eğer bütçenizi fazla zorlamanız gerekmiyorsa bir üst seviyedeki Intel Core i7 modellerinden birini tercih etmeyi düşünün. AMD tarafında fiyatlar oldukça uygun olduğu için eğer AMD işlemci almayı düşünüyorsanız piyasadaki en iyi modeli tercih etmeye çalışın. İşlemciler bilgisayar oyunlarında belki ekran kartları kadar önemli rol oynamıyor olabilir ama, yine de hiç hafife alınmaması gereken donanımlar. İyi bir işlemciye sahip olursanız, bilgisayarınızın uzun yıllar boyunca sorunsuzca oyun oynattığını göreceksiniz. Merak etmeyin, bugün 200 dolar civarında alacağınız işlemciyi en az 4-5 yıl kullanacağınıza emin olabilirsiniz.

Asıl önemli nokta ekran kartı

Geldik en önemli noktaya, ekran kartına. Oyun bilgisayarı demek ekran kartı demek, ekran kartı demek oyun bilgisayarı demek. Eğer piyasadaki tüm oyunları yüksek performansla oynamak istiyorsanız ekran kartında bütçenizin sınırlarını zorlamanız gerekiyor. NVIDIA ekran kartları da, AMD ekran kartları da son dönemde çok büyük gelişmeler kaydetti. Bu noktada tavsiyemiz, bütçenizin miktarı doğrultusunda fiyat/performans konusunda en iyi seçeneği aramanız ve her zaman en yeni nesil modelleri tercih etmeniz. Önceki nesillerdeki ekran kartlarını tercih etmenizin daha çekici geldiği durumlarda, örneğin NVIDIA’nın 9xx serisinden bir ekran kartı alma imkanınız varken 8xx serisi başka bir ekran kartı ilginizi çekiyorsa, geleceğe dönük teknolojileri düşünmelisiniz. Örneğin GeForce GTX 970 yerine GeForce GTX 780 almak kağıt üzerinde çekici görünüyor olsa da, işler güç verimliliğine ve yazılımsal teknolojilere geldiğinde dengeler değişiyor. GeForce GTX 970 daha düşük güç tüketimi ve daha yeni yazılımsal teknolojilerin desteğiyle daha yüksek performansta çalışarak aradaki fiyat farkını bir şekilde karşılıyor. Siz siz olun, oyun bilgisayarınızı iyi bir ekran kartından mahrum bırakmayın. Bu noktada yapacağınız yatırım, gelecekte yüzünüzün gülmesini sağlayacaktır.

RAM ve depolama birimi ne kadar hızlıysa o kadar hızlısınız

Bilgisayar toplanırken genellikle RAM’ler ve depolama birimleri en sona kalır. İşlemciye ve ekran kartına büyük paralar yatırırken bütçenin sınırları zorlanır ve RAM ile depolama birimine fazla para kalmaz. Bu noktada “Aman ne olacak, alt tarafı RAM ve HDD” demeyin. Özellikle hızlı bir HDD ile bilgisayarınızın açılış-kapanış süresinin ve oyun içi bekleme sürelerinin inanılmaz şekilde azaldığını göreceksiniz. Eğer imkanınız varsa, en azından işletim sisteminizi ve favori oyunlarınızı çalıştırabileceğiniz miktarda SSD depolama alanına kasanızda yer verin. SSD ile çalışan bilgisayarlarda açılış süreleri birkaç saniye, bekleme süreleri ise bazı durumlarda mikro saniyelere kadar kısalabilmekte. RAM de en az sabit disk kadar yüksek fark yaratan bir donanımdır. Hızlı bir RAM’e sahip olduğunuz takdirde bilgisayarınızın veri işleme anlarında yaşanan darboğazlar kayda değer şekilde azalacaktır. RAM’in hızlı olması, işlemci ve ekran kartının özgür şekilde, yorulmadan çalışması anlamına gelecektir.


İyi bir oyuncu bilgisayarı toplamak için öncelikle ekran kartına, ardından işlemciye ayırabileceğiniz maksimum bütçeyi ayırın. Bu iki donanımda en yeni nesil ürünleri tercih etmeye özen gösterin. Bütçenizin tamamını bu ikiliye harcarken, iyi bir kasa ve güç kaynağına ek olarak yüksek performanslı RAM ve depolama birimini gözden kaçırmayın. Oyun bilgisayarları uzun süreler boyunca yüksek performansla kullanılacak, yeri geldiğinde gece gündüz çalışacak bilgisayarlar olacakları için kasanızda birbiriyle maksimum uyumlulukta çalışan bir konfigürasyon hazırlamanız çok önemlidir.

İyi bir oyuncu olabilmek için fare seçimi önemli

Eski toplu fareler bizleri uzun yıllar idare etmişti. Ancak gelişen oyunculuk ile birlikte fareler de evrim geçirdi. Eskiden 2 tuşla hakim olduğumuz fareler artık kimilerinin üzerlerinde 10 adete kadar tuş takımı sunuyor. Yeni nesil oyuncu fareleri vazgeçilmez silahlarımız arasında. Bunun sonucu olarak da birçok turnuva oyuncusu, katıldığı etkinliğe kendi ürününü alarak gidiyor.

Ülkemizde fare gamında ürünü olan birçok firma var. Ürünlerini de birçok oyuncu tercih ediyor. Ancak ürünü satın alırken dikkat edilmesi gereken öncelikli husus, oyun türünüz. Hatta Counter Strike’da olduğu gibi farklı görevler üstleneceğiniz bir oyunsa, tercih ettiğiniz role bağlı olarak bile farklılıklar gösterebiliyor bu ürünler. Bu sebeple doğru fare seçimi oldukça önemli. Ele oturabilmesi, tuşların hassasiyeti, hatta programlanabilir olması dikkat edilmesi gereken özellikler arasında.
Bir fare alırken öncelikli dikkat etmeniz gereken konuların başında hassasiyet seviyesi geliyor. Bunu DPI ile ölçüyoruz. Alacağınız ürünün kutusunda değeri mutlaka vardır. DPI ne kadar yüksekse o kadar iyi sonuç alırsınız. Bu imleci daha az hareket ettirmenize, daha hızlı hedefinize ulaşmanızı kolaylaştırır. Ayrıca harcayacağınız eforu da düşürür. Hatta bazı ürünlerde bu hassasiyet seviyesi ayarlanabilir düzeydedir. Oyununuzun karakterine bağlı olarak düşürüp artırabiliyorsunuz.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise ergonomisi. Bunun için iki önemli nokta var. İlki ağırlığı. Bu yine oyununuzla doğrudan alakalıdır. Kimi oyunlar hafif fare gerektirirken kimileri ise daha ağır olmasını gerektiriyor. Ergonomide dikkat edilmesi gereken ikinci husus ise ürününüzün avuç içinize iyi oturması gerekliliği. Oynarken elinden kaçan ya da tuşlara ulaşmanızın kolay olmadığı bir ürünü tercih etmeyi kimse istemez. Ayrıca elinizin terlememesi için farklı dokular ya da tasarımlar kullanan üreticiler de mevcut.