4 Haziran 2015 Perşembe

Oyun Fuarları

Oyunseverlerin ölmeden önce katılmak istediği etkinliklerin başında olan bu fuarlar, her yıl milyonlarca insanı ağırlıyor ve yeni yılda çıkacak bomba oyunların gösterimlerine ev sahipliği yapıyor. Yaklaşık beş gün boyunca bu fuarlar için hazırlanan devasa alanlarda, çıkacak oyunları ilk defa test etme imkanı buluyorsunuz ve biraz şanslıysanız yapımcı ve tasarımcılara denk gelme ihtimaliniz dahi var. Dünya turnuvalarının finallerini ve oyunların ilk sunumlarını izleme ve yeni indie oyunları keşfetme fırsatları sunan bu fuarlar için şehirler de tamamen bir festival alanına dönüşüyor.

Oyun sektörünün en önemli fuarları

1- E3

E3 diğer fuarların aksine sadece basın ve oyun sektöründeki insanlara kapısını açıyor. Los Angeles Convention Center gibi devasa bir yerde gerçekleşen bu fuar, daha önceleri Santa Monica’daydı ama katılımın da artmasıyla burasını uygun görmüşler.
2013 yılında tüm yeni nesil konsollar burada görücüye çıkmıştı. Bunun dışında içinde devasa basın alanları, canlı yayın alanları, tüm yapımcıları ve tasarımcıları bir araya getiren toplantı odaları ve oyun sektöründekilerle bu insanları buluşturan sunum odaları bulunuyor.
Geçen yıl toplam basın ve sektörel katılımcı sayısı 49500 olarak kayıtlara geçmiş. 2015 yılında ise 16 ve 18 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek. Eğer VIP değilseniz üç günlük bilet ücreti olarak 800 dolar ödemeniz gerekiyor.

2- Gamescom

Fuarların içinde en kalabalığı kendisi, toplamda bir gün basın günü, dört gün ziyaretçi günü olarak açık olan Gamescom, 2009 yılından beri yapılıyor ve geçen yıl 88 ülkeden 700 firma sorumlusu ve 6000 gazeteci giriş yapmış. Toplam katılımcı sayısı m 335 bin civarında oluyor.
Bu yıl Gamescom, 5-9 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek. Biletlerin ön satışı bitti, bahar aylarında ikinci kez satışa sunulacak biletler için internet sayfasını takipte kalın mutlaka. Hatta konaklama için de elinizi çabuk tutun, şehirde fuardan bir ay önce bile boş otel bulmak imkansıza yakın. Bilet fiyatları geçen yıl 11 Euro’dan 60 Euro’ya kadar değişiyordu, bu yıl henüz belli değil. Tek günlük ve kombine alma seçenekleri bulunuyor.

3- BlizzCon

Diablo’suyla, World of Warcraft’ıyla, StarCraft’ıyla ve en son Hearthstone’uyla bizi bilgisayar başında tutmayı yıllardır başaran efsanevi Blizzard, 2005 yılından beri bu fuarı düzenliyor ve fuar Anaheim Convention Center’da gerçekleşiyor. Geçtiğimiz yıl katılımcı sayısı 26 bini görmüş, tek bir firma için büyük rakam gerçekten. BlizzCon kapanış konserleriyle de ünlü, geçtiğimiz yıl Metallica’nın sahne aldığı etkinlikte bundan önceki yıllarda yer alan diğer ünlü isimler arasında Foo Fighters, Ozzy Osbourne, Blink 182 ve The Offspring de var.

4- Tokyo Game Show

Tokyo Game Show bu diyarların en popüleri ve Japon marketinin piyasası için de çok önemli. 1996 yılından beri Japonya’nın Chiba şehrinde düzenlenen fuara Capcom, Square Enix, Namco Bandai ve Sony gibi önemli firmaların yanı sıra mobil platform yapımcıları ve irili ufaklı Uzakdoğu firmaları katılım gösteriyor. Japonya’nın cosplay kültürünün cenneti olduğunu belirtmek gerek, en büyük cosplay etkinlikleri bu fuarda düzenleniyor ve dört günlük fuarın son iki gününde dünyanın her yanından ziyaretçiler ağırlanıyor.

5- GameX



Son yıllarda katılımcı sayısıyla epey dikkat çeken GameX, Ortadoğu, Balkanlar ve Afrika’nın en büyük oyun fuarı olarak geçiyor. Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde Aralık ayının ilk haftalarında düzenlenen fuar, 2014 yılında dokuzuncu kez gerçekleşti ve Crytek’ten Joygame’e, NVIDIA’dan ASUS’a önemli firmaların katılımıyla turnuvalara ev sahipliği yaptı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder