21 Mayıs 2015 Perşembe

Sansür


Dünya’da birçok ülkede sansür uygulanmaktadır. Bu sansür uygulamasından en çok etkilenen kitle iletişim aracı da internettir. Özgürlüğün simgesi olarak görülen internetin, bu kadar kısıtlayıcı uygulamalara maruz kalması, günümüz teknoloji çağında, insan hakları ihlalinin bir göstergesidir. İnternet ortamı, birçok bilgi alışverişinin gerçekleştirildiği özgür haberleşme aracıdır. Bireyler bu ortamda bilgilere ulaşıp bu bilgileri değerlendirme hakkına sahiptir. Fakat bu hakkın birçok ülkede insanların elinden alındığını görmekteyiz. Çeşitli şekillerde internete yönelik uygulanan sansür, kişilerin haber alma ve ifade özgürlüğünü kısıtlamaktadır. Bu şekilde sansür uygulayan ülkelere bakıldığında, baskıcı ve tüm kontrolü kendi elinde bulundurmak isteyen hükümetler tarafından gerçekleştirilmektedir. Sansürü kendi çıkarlarını koruyacak, yaptığı yanlışların görünmesini engelleyecek bir silah olarak görmektedirler.

Dünya’da en katı sansür uygulamasını yapan ülkelerden biri de Çin Halk Cumhuriyeti’dir. Facebook, Twitter, Youtube gibi popüler sitelere erişim tamamen engellenmiştir. Bunun yerine devlet kontrolünde oluşturulmuş sosyal ağlar kullanılmaktadır. Bu sosyal ağlarda bilgi paylaşımında bulunan kişilerin kendi isimlerini kullanmaları zorunlu kılınmıştır. Bu şekilde fişlenen kişiler hükümete karşı eleştiride bulunduklarında ciddi yaptırımlarla hatta hapis cezalarıyla karşı karşıya kalmaktadırlar. Bunun dışında Vietnam, Suriye, İran, Suudi Arabistan, Küba, Türkmenistan gibi ülkelerde de benzer sansür uygulamaları gerçekleştirilmektedir.
Genelde tek parti yönetiminin görüldüğü bu ülkelerde, sansür uygulaması bir oto kontrol görevi görmektedir. Bireyler, hükümetlerin kendi istekleri ve çıkarları doğrultusunda, internete sınırlı olarak erişebilmektedirler. Yaptıkları bu uygulamaları meşru kılmak için devletin bütünlüğü sağlama, pornografik içeriklerden insanları uzak tutma gibi nedenler göstermektedirler. Asıl amaçlanan ise uyguladıkları politikalar yüzünden gerçekleşen insan hakları ihlallerinin ortaya çıkmasını engellemektir. Toplumlar, yaşadıkları ülkelerde kendi düşüncelerini açıklama hakkına sahip olmalıdırlar. İnsan hak ve özgürlüklerinin gereği budur. Çünkü internet herkes için haber alma, paylaşma, yorumlama aracıdır. Herhangi bir konuda eleştiride bulunmak, tavsiyeler vermek, yanlışların söylenmesi engellenmemelidir. İnsanlar bu yasaklarla sindirilerek, bilinçli bir toplum yerine, her uygulamayı onaylayan, karşıt görüş belirtemeyen bir toplum modeli oluşturulmak istenmektedir. Bu şekilde eşitlik, özgürlük, adalet gibi kavramların kaybolduğu, baştaki yönetimin izlediği politikalar doğrultusunda ilerleyen ülkeler ortaya çıkmaktadır. İnsanlar kendi isteklerini, seslerini duyuramamakta, önlerine dayatılan düzene boyun eğmek zorunda kalmaktadırlar. İnsanlara huzur ve mutluluk veren özgürlüğün ellerinden alınması, bu hakları için çaba gösterdiğinde de baskı ve cezalarla karşılaşması kabul edilemez bir durumdur. İnsan özgür doğmalı ve özgür bir ortamda yaşamını devam ettirmelidir. Sansürün her şekilde olduğu gibi, internet üzerinde uygulanması da, kişilerin ve toplumların haberleşme özgürlüğünü yok ederek insan hakları ihlaline yol açmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder